Drób Olsztyn

Drób Olsztyn

Lista firm oferujących drób Olsztyn

OLDROB

HURTOWNIA DROBIU

Olsztyn, Bałtycka 10
tel./fax 89 526 36 15, tel./fax 89 526 01 95 tel. 695 93 50 50
czynne: pn-pt 4.00-14.00, sob 4.00-10.00
DRÓB, MIĘSO, WĘDLINY, RYBY. SKLEP FIRMOWY: PN-PT 9.00-17.00, SOB 8.00-14.00.
Oldrob
Oldrob
powiat: Olsztyn, miejscowość: Olsztyn, branża: Drób, króliki – produkcja, hurt, id:OLDROB_18677
tagi: drób, mięso wędliny Olsztyn, sklep drobiarski, drób sklep firmowy

SPEC-DROB

Lubelska 23A, bud. A
id:498

GOLD DROP

Stalowa 4
id:1321

RAST

Jagiellończyka 45
id:2595

MINI-DROBIARZ

Orłowicza 31
id:15396

INDYKPOL

Jesienna 3
id:20274

Drób Olsztyn

Przyzwyczailiśmy się, że drób kojarzy nam się przede wszystkim z kurczakami. Przez ostatnie lata dołączyły do tego indyki, których spożycie też jest duże i nie jest to produkt o znaczeniu świątecznym, tak jak na przykład w krajach anglosaskich. W naszej tradycji dania mięsne nie są raczej przypisane do konkretnych świąt, ale stanowią podstawę dań obiadowych. Przyczyną jest zapewne brak czasu na przygotowywanie dań bezmięsnych, które zazwyczaj są czasochłonne. Pozostałe gatunki drobiu, takie jak gęsi, kaczki i perliczki goszczą na stołach raczej rzadko. Główną przyczyną zwykle jest sezonowość uboju ptactwa wodnego, czyli kaczek i gęsi oraz ceny, które są o wiele wyższe niż kurczaków i indyków, co z kolei związane jest ze sposobem chowu tych gatunków, które tuczy się mniej intensywnie, z dużym udziałem przebywania na wybiegach a więc drożej i bardziej naturalnie. To z kolei ma takie przełożenie, że mięso tego drobiu ma o wiele więcej wartości niż na przykład kurczaków z szybkiego chowu wielkofermowego.

Kiedy przyjdzie nam głowy niecodzienne danie z tematu drób Olsztyn polecić można na przykład bardzo proste i smaczne, to jest pieczoną perliczkę. Z jednej sztuki ok. 1,3 kg do 1,5 kg uzyskujemy cztery solidne porcje obiadowe. Przepis może być bardzo prosty, chociaż przygotowanie tuszki do pieczenia wymaga dwóch dni. Pierwszego zanurzamy tuszkę w solance w proporcji 2 łyżki soli na litr wody. Drugiego dnia wyjmujemy i osuszamy tuszkę, a następnie od wewnątrz i na zewnątrz smarujemy specjalną pastą uzyskaną z oliwy, miodu, majeranku i mielonej czerwonej papryki z odrobiną chilli. Tak spreparowane mięso pozostawiamy w chłodnym miejscu na kolejną dobę. W dniu podania pieczemy tuszkę przez dwie i pół godziny, a następnie pozostawiamy na pół godziny i dzielimy na porcje. Do tego bardzo pasują ziemniaki pieczone w plastrach z dodatkiem ziół, na przykład rozmarynu i oliwy. Prosta surówka z kiszonej kapusty, z jabłkiem, marchewka i żurawiną też będzie na miejscu. Danie będzie naprawdę wykwintne i smaczne, chociaż wcale nie egzotyczne. Na tej stronie znajdziecie Państwo odpowiedzi na zapytania: drób Olsztyn, drób sklep firmowy, hurtownia drobiu i tym podobne.

Zobacz również...

Agencja Wydawniczo-Reklamowa BiB
10-699 Olsztyn, ul. Zakole 17
tel. 89 542 51 14